‘Een klein sprookje’

Charlotte Puijk-Joolen
foto’s • video

Een spel met marionetten, handpoppen, schaduwspel en maskers voor kinderen vanaf 4 jaar.

HET VERHAAL

Sanne woont met haar moeder en haar kleine broertje ver weg van de bewoonde wereld, in een huisje aan de rand van het bos. Op een dag moet zij op haar broertje passen omdat haar moeder naar de markt moet om de melk van de koe en de kaas te verkopen. Zij moet van haar moeder binnenblijven, maar omdat het zulk mooi weer is gaat zij toch met haar broertje Bas naar buiten en laat hem dan ook nog even alleen….

Dan gaan er spannende dingen gebeuren in het bos….. want de heks Babou en haar vogel, de kraai Kabouw komen voorbij en laten zo’n buitenkansje niet aan hun neus voorbij gaan….. en nemen Basje mee. Als Sanne ontdekt dat haar broertje weg is, is zij natuurlijk ten einde raad en gaat op zoek in het bos. De bosgeesten weten natuurlijk wat er gebeurd is en fluisteren het verhaal door het bos, zodat ook de dieren van het bos horen wat er gebeurd is…

Sanne gaat steeds dieper het bos in en ontmoet daar een vlinder, die het verhaal van de bosgeesten heeft gehoord en Sanne helpt het hol van de Heks Babou te vinden en Sanne over de grote rivier vliegt….. Diep in het donkere bos komt zij ook de uil tegen, die medelijden met haar heeft en haar aanbiedt onder zijn warme vleugels wat uit te rusten….. en dan valt Sanne in slaap en krijgt een droom, waarin duistere figuren voorkomen….. maar ook een soort van visioen en droomt zij van de dwerg die haar zou kunnen helpen Basje terug te vinden…..

Wanneer zij wakker geworden is, vertelt zij haar droom aan de uil en gaat zij op zoek naar de dwerg die haar wil helpen en Basje, vlakbij het hol van de Heks Babou onder een grote paddenstoelenhoed terugvindt. Sanne is natuurlijk wát blij en spoedt zich ijlings op weg naar huis. De vlinder vliegt haar met Basje weer over de rivier….. buiten bereik van de Heks, die natuurlijk woedend is, maar als moeder, na een lange dag weer thuiskomt, liggen Sanne en Basje lekker in hun bedjes te slapen….. alsof er niets gebeurd is.

‘Een Klein Sprookje’ is een zeer beeldende voorstelling, die de kinderen mee neemt in de wereld van de droom en het onderbewuste en speelde niet alleen op vele internationale festivals over de hele wereld, maar b.v. ook op afgelegen locaties zoals de ‘townships’ in de Karoo in Zuid-Afrika en berberdorpen in Tunesië. ‘Een Klein Sprookje’ won de ‘Rameau d’ Argent’ op het MED – Festival in Tunesië.

Idee en regie:
Charlotte Puijk-Joolen
Poppen en maskers:
Charlotte Puijk-Joolen
Spel:
Charlotte Puijk-Joolen
Roel Puijk
Techniek:
Roel Puijk